Bir virüsün kaosunu yaşıyor gezegenimiz. Alışageldiğimiz yaşamlarımız alt üst oldu. Yaşamın kıyıcığına geldik ve evlerimize kapandık yaşama daha sağlam tutunmak için. Oysa, ev dışındaki sosyal yaşamımızla beslenen bir ruhumuz, insanlarla ilişkilerimizle anlam kazanan bir yaşamımız vardı. Evde ve çoğu zaman düşüncelerimizle baş başa ve belki de muhasebesini yaparak yaşamımızın saatler ve hatta günler geçirmeye başladık. Umuda ve dirence ihtiyacımız vardı. Bu öyle bir şey olmalıydı ki, insan olduğumuzu, yaşadığımızı ve yaşamın çok anlamlı olduğunu hatırlatmalıydı bize, içimizde taze bir coşku yaratmalıydı. Müzikte bulduk bu coşkuyu. Çünkü müzik evrensel bir coşku demekti.
Bir keman sanatçısı olarak, müziğin, yaşamı çok daha anlamlı kılan büyülü, coşku ve yaşama tutkusu veren sonsuz evreninden küçük tatlar sunarak dimağınıza, ruhunuza dinginlik kazandırmak, bu zorlu günlerde yaşama direncinize katkıda bulunmak için müzik evreninde bir yolculuğa çıkmak istiyorum sizlerle birlikte. Zira, herkes gibi ruhumu derinden etkileyen bu günleri, müziğin derinliklerinde, müziğe hayat veren büyük isimlerle tekrar ve tekrar buluşarak atlatmaya, yaşam coşkumu diri tutmaya çalışıyorum ben de. Sanatçı dürtüsü beni bu duygularımı alıp sizlerle buluşmaya, paylaşmaya yönlendiriyor. Paylaştıkça çoğalıyor, çoğaldıkça müziğin evrensel dinginliğinde “insan olduğumuzu” bir kez daha anımsıyoruz.
Müzik bana yeniden yaşama tutkusu veriyor bu zorlu günlerde. Bu tutkuyu ateşleyen bestecileri ve eserlerinden örnekleri sizlerle paylaşarak ortak bir coşkuda buluşmak ve sizlerin umuduna umut olmak düşüncesi beni heyecanlara sürüklüyor.
İç dünyama başlattığım yolculuk beni bir Barok dönem bestecisi olan Jean Philippe Rameu ile buluşturdu.Dönemin diğer bestecilerine kıyasla daha az ses kullanarak yarattığı geniş ifadelerLes Tendres Plainteseserinde dünyaca ünlü piyanist Grigory Sokolov yorumuyla umut kaynağım oldu diyebilirim.Bestecinin bir diğer eseriLes Sauvagesise Jean Rondeau’nun klavsen kayıtları ile bambaşka renkler sunuyor.
Dinlediğim eserlerin hepsi gün içerisinde ruh halime göre yön alıyor, bu aralar klavsen ve piyano için yazılan eserleri çokça dinlediğimi farkettim.Tuşlara yönelen ilgim ile birlikte Wolfgang Amadeus Mozart’ınK.310 ve K.333numaralı piyano sonatlarını Alfred Brendel ve Daniel Barenboim’den dinlemeyi çok seviyorum. Sevdiğim bir eseri, yorumlarıyla bağ kurduğum bir sanatçıdan dinlemenin tadına varıyorum her seferinde. Bu nedenle, piyanistMaurizio Pollini’den tümChopinkayıtlarını dinlemenizi öneririm. Camın önüne oturun ve özgürce dolaşmanın hasreti içinde olduğumuz sokaklara bakarak dinleyin.
Müziğin dinginliğinde sevgiyle kalın.
Ezgi YÜRÜMEZ